Klummen: Fleksjob og førtidspensionsreformen, ondt i pæn indpakning

af Bo Fink, folketingskandidat for Enhedslisten Thy-Mors
I 2012 blev fleks- og førtidspensionsreformen angiveligt lanceret som en hjælp for samfundets svageste. Men skinnet bedrager.

Nordjyske har den seneste uge dokumenteret, hvordan reformen er endt som en spareøvelse for kommunerne og som et mareridt for de berørte mennesker. Mennesker bliver drevet rundt i manegen i uendelige udrednings- og afprøvningsforløb, - og i visse tilfælde på en fuldstændig grusom måde.
Egentlig er det ikke så mærkeligt. Reformen var nemlig først og sidst tænkt som en spareøvelse, selvom den ellers fik en køn indpakning. Mette Frederiksen sagde således. da reformen blev fremlagt ”- Jeg er glad for, at vi nu efter flere års arbejde endelig er nået frem til en bred aftale om førtidspension og fleksjob. Fremover er det slut med at tildele unge mennesker en førtidspension, hvis de kan få det bedre. I stedet investerer vi massivt i ressourceforløb, der skal hjælpe og støtte sårbare mennesker.”
Tomme ord. I Thisted har 104 mennesker været tildelt et ressourceforløb og det har i flg. Nordjyske ført til 1 – skriver ét – reelt job. I Morsø har 44 mennesker været tildelt et ressourceforløb og det har ført til 0 – skriver nul – reelle jobs. Hvem sagde ”hjælpe og støtte”? Til gengæld har effekten for kommunerne været særdeles mærkbar. Kommunerne fik hurtigt regnet på mulighederne og slog derefter helt lovligt kassen i. For hver 100 mennesker, der før fik tilkendt førtidspension, er det nu kun 30. Den virkelige operation - operation ”spareøvelse” - er lykkedes.
Den reform må da vist være en 'ommer'.

Emneord: