Teltlejr en skændsel for Thisted

Af Jens Otto Madsen, medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten
En teltlejren ved Beredskabsstyrelsen Nordjyllands kaserne på Simons Bakke i Thisted er under opførelse og skal står klar i slutningen af ugen. Lejren og kasernebygninger skal rumme op til 400 krigsflygtninge, som søger asyl i Danmark. Teltlejren er en skændsel for Thy. Ingen er blevet spurgt i Thisted Kommune. Det er ren symbolpolitik affyret af Venstre-regeringen, som viser sig fra sin mest inhumane side. Dansk Folkeparti jubler – vi er mange der skammer os.
Danmark er et af verdens allerrigeste lande. På den baggrund er det ren skræmmepolitik fra Venstre-regeringen at bruge katastrofetelte til at til at huse traumatiserede unge mænd flygtet fra krigshelveder i Syrien og Afghanistan ...
I fredags fremsatte regeringen en pakke på 34 stramninger, som alle har til formål at få færre asylansøgere til Danmark. Ingen langsigtede løsninger i form af øget hjælp til flygtningenes nærområder i Mellemøsten og Nord- og Centralafrika. Tværtimod fastholdes de kortsigtede nedskæringerne på Danmarks udviklingsbistand.
Blandt stramningerne er – ud over indkvarterings af asylansøgere hen over vinteren i teltlejre – også, at der foreslås, at flygtninge skal have opholdt sig i Danmark i 3 år mod en i forvejen stram 1-årsregel for at få ret til familiesammenføring. En humanitær katestrofe for vore flygtninge. Indføres stramningen vil det helt givet ødelægge masse af mennesker/familier.
Prøv selv at forestille dig, hvis du som krigsflygtningen i en i forvejen ekstrem usikker livssituation når frem til et fredfyldt land og får asyl – og så oveni får at vide, at du skal vente yderligere 3 år på sikkerhed for din kone/mand og børn. Det skal nok skabe et godt grundlag for en god integration i Danmark, fru Inger Støjberg! Har du glemt, at du også er integrationsminister?
Vores borgmester Lene Kjelgaard Jensen udtalte fredag eftermiddag til Radio Limfjord, at hun blot et kvarter før pressemøde, hvor regeringen fremlagde asylstramningerne, var blevet ringet op af social- og indenrigsminister Karen Ellemann og orienteret om teltlejren. Hun tog straks partikammeraterne i Venstre-regeringen i forsvar og erklærede, "... jeg tror, det er en nødvendigt beslutning i den situation vi står i". Velbekomme!
Samtidig har Socialudvalget i Thisted Kommune få dage før siddet og drøftet en anmodning fra Udlændingestyrelsen om yderligere plads til asylansøgere. Her fremlagde forvaltningen en liste over 14-18 egnede adresser – blandt andet et tidlige plejehjem – til nærmere undersøgelse. Socialudvalgets flertal (minus DF-formanden Peter Sørensen) var velvillig over for Udlændingestyrelsens forespørgsel. Jo, i Thy har vi stadig plads og vilje til at indkvartere medmennesker på flugt på en anstændig, ordentlig og værdig måde.
Teltlejren for krigsflygtninge i Thisted skaber ikke noget godt image i det øvrige Danmark. Nu må vi borgere og kommunen i gang med at vise medmenneskelighed, tolerance og fairness over for vore nye asylansøgere.

Emneord: