Terrorangrebet i Paris

Mod frygten - for solidaritet!

Af Jens Otto Madsen, medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune

I disse her dage befinder vi os i en sorgens stund.

De morderiske terroristiske angreb, som fandt sted i Paris fredag den 13. november, har krævet et meget stort antal ofre.

Det er en forfærdelig tragedie. Min medfølelse og min solidaritet går til alle de mennesker, der er ramt af denne tragedie, til ofrenes familier og alle, der står dem nær.

Attentaterne føjer sig til en række af angreb - eksempelvis satirebladet Charlie Hebdo og det jødiske supermarked i januar. De er et ekko af de tragedier, som Mellemøsten oplever (Libanon, Syrien, Irak, Tyrkiet, Palæstina...). De terroristiske grupper, der bærer ansvaret for disse handlinger, er inspireret og organiseret af ISIL. Denne organisation er drevet af en totalitær ideologi og påberåber sig religionen for at udløse en veritabel krig mellem folkeslag.

Disse fanatiske politiske grupper har fundet grobund i Irak og i Syrien – med den morderiske krig, som den syriske diktater, Bashar al-Assad, fører mod sit eget folk, og i kraft af de frygtelige følger af den amerikanske intervention i Irak. Grupperne vinder genklang blandt desperate mennesker, der lader sig indrullere i et dødbringende projekt.

Vi står over for en udfordring.

Det er nødvendigt med tiltag for at sikre befolkningens tryghed, men svarene skal ikke søges i en påstået national enhed og heller ikke i politimæssig overbudspolitik og tilbagerulning af borgerrettighederne. Mere end nogensinde må vi alle bekæmpe de generaliserende, racistiske og islamofobiske reaktioner og de komplotfikserede og antisemitiske fornægtelser, som disse handlinger søger at give næring til.

Derimod skal vi støtte folkene i Syrien, Irak, Libanon, Palæstina og Tyrkiet og det kurdiske folk for at forsvare deres friheder og demokratiske rettigheder.

Det må ikke blive frygten, der får overtaget. Vi bør vise solidaritet og gæstfrihed over for flygtninge og migranter - både her i Danmark og i Europa